oglasno sporocilo
Partnerji:
Botrstvo - Vrnimo otrokom prihodnost!
Številka oglasa: 6840

Podarim: Kefir - zrnca za pridobivanje kefirja

, 11.01.2008:

Občasno se mi kefirjeva zrnca toliko namnožijo, da jih lahko nekaj oddam. Seveda je količina zelo omejena.

Priprava kefirja zahteva redno skrb vsakih 2-3 dni, ko kefir precedimo, izločimo zrnca in jih prelijemo s svežim mlekom.


Dan Sonce
0590 13 772
Ljubljana


Na kratko o kefirju

Beseda kefir prihaja iz turške besede "keif" - dobro počutje.

Kefirjeva zrna, ki služijo za pridobivanje kefirja, sestavlja pestra združba okrog 30 vrst bakterij in 25 vrst kvasovk (glivic).

Pri delu s kefirjem se izogibajmo uporabi kovinskih predmetov, še posebej aluminija. Posoda naj bo iz stekla ali keramike, žlica za mešanje, cedilo in posoda za odcejanje pa iz ustrezne plastike. Posoda, v kateri pridobivamo kefir, naj bo pokrita, vendar ne nepredušno.
Kefir v procesu nastajanja vsaj dvakrat dobro premešamo, sicer bakterije ne morejo enakomerno "obdelati" vsega mleka v posodi.

Preden sveže pridobljeni kefir zlijemo na cedilo, ga v posodi še enkrat dobro premešamo. Tako se bo tekočina med precejanjem lažje ločila od zrnc. Kefir je zelo gost, zato si olajšamo delo, če za precejanje uporabimo zelo široko, mrežasto plastično cedilo, z luknjicami premera 2-4 mm.

Zrnc kefirana po precejanju praviloma ne spiramo z vodo, ampak jih stresemo nazaj v (oprano) posodo in prelijmo s svežim mlekom. Pozor: pranje kefirjevih zrnc v vodi iz vodovoda je neprimerno, saj lahko klor, ki je dodan vodi, uniči bakterije in kvasovke!

Zelo praktično je, če kefir po precejanju nalijemo v skodelice, ki jih nato postavimo v hladilnik. Ker je kefir popolnoma brez vonja, so lahko skodelice v hladilniku nepokrite.

Kefirjeva zrnca se neprestano razmnožujejo in rastejo. Če želimo, da se množijo hitreje, jih dobro precedimo in nato stresemo na čist pladenj, kjer jih z nožem drobno razrežemo. Tako razrezana zrnca se nato v mleku razmnožujejo do 100% hitreje.

V uporabi je tudi kefir, ki uspeva na vodi, ki ji dodamo sadje (npr. rozine in limono) in sladkor. Tudi tak kefir ima številne zdravilne učinkovine, a ima tudi eno manj ugodno plat: vsebuje 3-4 % alkohola (toliko kot pivo!). Tudi v mlečnem kefirju najdemo nekaj alkohola, vendar ga je le od 0,06% do maksimalno 0,5%, zato je primeren in zdrav tudi za otroke.
Alkohola je v mlečnem kefirju izredno malo, če ga pridobivamo v posodi, ki ni nepredušno zaprta; v tem primeru večji del alkohola sproti izhlapi.

Še to: na policah trgovin prevladuje "kefir", ki je pridobljen na podlagi le nekaj vrst bakterij, izločenih iz izvorne kefirjeve bakterijske kulture. Takšen napitek se sploh ne bi smel imenovati kefir, (čeprav mu je po okusu podoben) saj je zelo osiromašen.

DARUJEM: komurkoli


OGLAS JE POTEKEL - KONTAKT NI VEČ NA VOLJO
Pozor: Ob prevzemu darovanih predmetov vam priporočamo sklenitev darilne pogodbe, ki si jo lahko natisnete s klikom tukaj. S tem se izognete morebitnim kasnejšim sporom z darovalcem.
Darovalec ima vso pravico izbrati obdarovanca oziroma odkloniti daritev. Na poslani e-mail vam ni dolžan odgovoriti. "Kdor prej pride, prej melje" NE VELJA. Kličite ob razumnih urah (po 9. uri dopoldan ter pred 20. uro zvečer).